Fraude

iDEAL is een veilig betaalproduct. Ondanks dat iDEAL als betaalproduct heel veilig is, kan er – juist ook vanwege de bekendheid van iDEAL - door fraudeurs misbruik gemaakt worden van iDEAL. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om misbruik van ons beeldmerk via bijvoorbeeld phishing mails of factuurfraude, maar soms ook om oplichting waarbij er een echte iDEAL betaling wordt gedaan.

Welke vormen van fraude met iDEAL zijn er? Wij onderscheiden drie hoofdcategorieën van fraude met iDEAL. 

- Oplichting waarbij je als iDEAL gebruiker zelf de betalingen goedkeurt, zoals bijvoorbeeld bankhelpdeskoplichting en hulpvraagoplichting 
- Oplichting via malafide webshops. 
- Fraude waarbij een fraudeur door een phishingmail of door malware toegang heeft gekregen tot jouw bankomgeving en de fraudeur via jouw account betalingen goedkeurt.

Fraude voorkomen 

iDEAL werkt samen met banken, betaalinstellingen en opsporingsinstanties aan het voorkomen van fraude. Via de volgende voorzorgsmaatregelen kan jij ook een verschil maken: 

· Check goed waar je jouw gegevens achterlaat 
· Bescherm de apparaten waarmee jij met iDEAL betaalt tegen virussen 
· Blijf op de hoogte over de laatste oplichtingstrucs 
· Controleer voor het goedkeuren van de iDEAL betaling altijd de betaalinformatie 
· Meldt valse emails bij je bank 

Check ook het overzicht van de politie met bekende malafide handelspartijen en de pagina controleren verkopergegevens. 

Via de website van jouw bank vind je de meest actuele informatie over het voorkomen van fraude. Naast de website van jouw bank, geven ook de volgende websites nuttige informatie over het voorkomen van fraude: veiligbankieren.nl, fraudehelpdesk.nl. 

Ben je slachtoffer geworden van fraude? Meldt dit dan zo snel mogelijk bij jouw bank.

Veelgestelde vragen

Is iDEAL veilig?

iDEAL is gebaseerd op internet- en mobiel bankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat iDEAL net zo veilig is als internet- en mobiel bankieren. iDEAL voldoet daarmee aan strenge veiligheidseisen.

Is IDEAL QR veilig?

Ja, want alle systemen en processen die voor iDEAL QR worden gebruikt staan onder controle van de licentiehouders van iDEAL. Daardoor kunnen iDEAL QR-codes alleen worden uitgegeven door gecontroleerde instanties, die vervolgens alleen gelezen kunnen worden door gecertificeerde apps. Daarmee is iDEAL QR net zo veilig als iDEAL zelf.

Is het betalen via een Betaalverzoek veilig?

Ja, de betaling via een betaalverzoek is gebaseerd op internet- en mobiel bankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat dit net zo veilig is als internet- en mobiel bankieren. Echter, net als andere betaalmethoden, garandeert dit niet dat u de bestelde goederen of diensten ook daadwerkelijk geleverd krijgt.

Maak daarom niet zomaar gebruik van een betaalverzoek bij een betaling aan een andere consument die u niet kent en niet fysiek ontmoet. Maak in deze situaties gebruik van een specifieke dienst die het risico op non-levering of terugboeking beperkt, zoals Gelijk oversteken van Marktplaats en Gelijk oversteken van PostNL.

Is betalen via een iDEAL-QR-code veilig?

Ja. Officiële iDEAL QR-codes kunnen alleen worden aangemaakt door organisaties die een iDEAL-contract hebben afgesloten bij een bank of een betaaldienstverlener. Betalen via een iDEAL QR-code is net zo veilig als een reguliere iDEAL-betaling.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.